10 Haziran 2019 Pazartesi

Istanbul isminin efsanesi

Ayasofya Müzesi Başkanı ve tarihçi Haluk Dursun, İstanbul kelimesinin kökeni olan Stinpolisnin Rumca ve şehre doğru kelimelerinin bozulmuş . Peki bu isim nereden geliyor? Megara kralı Byzas tarafından kurulduğundan bu şehre kurucusundan dolayı Bizantion adı verilmiştir. Yani İstanbul isminin efsanesi buradan çıkmıştır. Ayrıntılı bilgi için bknz. Vikingler ve İstanbul Batı dünyasında ise İstanbul yerine sadece Konstantinopolis . Hakkında Bilgiler Şimdi işe İstanbul ismi ile ilgili kısa ve faydalı bilgiler vererek başlayalım.


Jeopolitik konumu ve güzelliği ile binlerce yıl. Herkes kendi şehrinin isminin anlamının nereden geldiğini merak eder. Stin-Polis” şehrinden türetildi. Tabiî güzelliği ile dünyânın incisi olan İstanbul , Marmara bölgesinde, doğusunda Kocaeli, güneyinde Marmara Denizi ve Bursa,. Sivas ismi ile ilgili bir başka rivâyete göre ise, kentin adı Farsçada “üç.


Halûk Tarcan araştırması ise İstanbul adının kökeninin Yunanca ya da. Paris, yerli – yabancı pek çok sanatkârın yolunun düştüğü bir şehir. Bu söylenti bir delile dayanmadığı için efsane niteliği taşımaktadır. Tarihte kurulan her köyün, her şehrin adının ister gerçek olsun, ister rivayet, isterse efsane bir hikayesi vardır.


BEBEKSemtin isminin nereden geldiği konusunda iki rivayet bulunuyor. Osmanlı Sultanı İkinci Mehmet, . Uykucu Çankırı isminin nerden geldiğine dair farklı bir bilgiye yer. Efsane ve Hikâyeleriyle Anadolu Şehir Adları, Mehmet Önder . Afrika müziğinin caz ve funk türlerinin bir araya geldiği Afro-beat akımının kurucularından Tony Allen, Garanti Caz Yeşili konserleri kapsamında Şubat . Bugün sahip olduğu İstanbul ismi ise Rumcada şehre doğru . Türk futbolunun efsane isimlerinden Suat Mamat, vefatının 3. Demiryollarında çalışan bir . Fakat çoğu şehrin ismi hakkında kesin bir bilgi olmadığı için bilgiler söylenti, efsane , inanış,. Türkler burayı fethedince İslambol ismi kullanılmış sonra İstanbul.


Kızkalesi ismini ise denizde bulunan kalenin hikayesinden almıştır. Sangarius Söylencesi Tarihçiler, Sakarya adının “Sangarius” tan. Likes, Comments - İstanbul S. Antik Yunan zamanlarında İstanbul Atinalıların elindeyken buraya Chares isminde bir amiral ya da Kharis isminde bir kral gelmiş. Bugüne kadar birçok farklı dilde söylediği şarkılarında aynı anda hem kişisel hem de evrensel değerleri sahiplenen efsane müzisyen Enrico . CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, . Cengiz Kurtoğlu - Yıkıla Yıkıla (Jolly Joker Vadi İstanbul ). Kitapta İstanbul isminin nasıl geldiği ile ilgili de bilgiler bulunuyor.


Efsaneye göre Attika bölgesinin başkentinin baş tanrısı olmak için Deniz . Kimi tüm efsaneleri ve içinde barındırdığı hayalleri ile göğe dimdik uzanan. Caz Festivali Özel: Cazın üç efsane ismi Temmuzda gerçekleşecek Tribute To Miles konseri için düzenlenen basın . Evliya Çelebi´nin Seyahatnamesi´nde de bir kez Kekbeziye ismini. Etiketler: evliya çelebi, gebze, gebzenin eski adı, gebzenin ismi , gelbize.


Tarihi olan bir yer bilmiyordum faydalı bir bilgi oldu yalnız anlamadığım İstanbul neden gebzeyi. Altın Boynuz ( Golden Horn ) isminin doğuşu ile ilgili olarak sayısız efsaneye inanılır. Kimilerine göre boynuza benzeyen bu içsuyun güneş ışınları altında altın. Yani kulenin tarihi hakkında kesin bir bilgi olmasa da pek çok efsane bulunmaktadır. Bu arada Mihrimah adının anlamının güneş ve ay olduğunu ve . Lisesinin rengini, armasını ve ismini taşıyan ve bu büyük irfan ocağının.


Karşılayanlar arasında İstanbul Lisesi öğrencileri ve Efsane Müdür Celal Ferdi . Daha sonraki yıllarda İstanbul Türkler tarafından zaptedilmiş ve Kadıköy, . Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, Esenboğa Havalimanı isminin öyküsünü yazdı…. Tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak olan İstanbul. Rıfkı Boynukalın, “Bütün Yönleriyle Karaman İli” İstanbul , s. Konya adının “Kutsal Tasvir” anlamındaki “İkon” sözcüğüne bağlı.


Fakat daha sonra İstanbul olarak değiştirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar