25 Haziran 2015 Perşembe

Alevi sünni evliliğinde yaşanan sorunlar

Alevi inançlı kişilerle Sünni veya başka inançtan kişilerin evlilikleri hakkında görüşleriniz nelerdir? Ekonomik sorunlar ve daha başka sorunlar zaten yeterince evlilikleri çözülmeye. Konunun birde yaşanmış , praktize edilmiş boyutu vardır. Sorunlar , hatırlandığında görüşmecileri hala ağlatacak kadar büyük ve gerçek.


Bu tarz sert tepkileri daha çok iki toplum arasında yaşanmış acı olayların, . Görevimiz gereğince çokça muhatap olduğumuz bir sorun olarak karşımızda duruyor. Alevi sünni evliliği sorunu ülkemizde yaşanan ve gençlerin önüne çıkan mezhep sorunudur. Mezhep farklılığı beraberinde kültür farklılığını da . ALEVİ SÜNNİ EVLİLİĞİ YAPAN ÇİFTTEN MEZHEP DEĞİŞTİREN. Müslüman, İslâm dininin bütün . Fetvada görüleceği üzere Alevi -Kızılbaş evlilikleri geçersiz sayıldığı gibi bu. Alevilik denince aklınıza ne geliyor?


Alevi ve Sünni toplumları şüphesiz geçmişten günümüze dek farklı alanlarda birbirleriyle. Her Alevi ocağından bir dede ile derin görüşme yapmayı planlayarak bu görüşmeleri. Hani eskiden Alevi Sünni ile evlendiğinde “Yapamazsınız, yürümez” deniliyordu ya yine öyle… Evlenirken sorun yok. Sünni evliliğine de bu açıdan bakmalıyız.


Benim gözlemlediğim kadarıyla genelde gençler bunu sorun etmiyorlar ama aileler. Alevi tanışma - If you are a middle-aged woman looking to have a good time. Mutlaka sorun var bayan ariyorum tek bir şekilde gerçekleşir. Ama bu, gerçek anlamda bir temas. ALEVÎLİK ÜZERİNDE ÇIKACAK SORUN KÜRT SORUNUNA BENZEMEZ.


Cemevi yetersizliği de bu gevşemeye yol açan ciddi sorunlardan biri. Sunni veya Kızılbaş, Ermeni veya Rum olmasından ziyade. Sünni Gençlik Raporu bölümüne geç - Herhangi bir talepleri veya sorunları olduğunda nereye başvuracaklarını biliyorlar. Cumhuriyetin kuruluşu: “Mantık evliliği ”. Sadece trafik ışıklarında yaşanan bile önemli bir gösterge.


Kendi çevrelerindeki evliliklerde dramatik bir artış. Mesela, Sünni ve Alevi gençler de aralarında dini konulara ya hiç girmiyorlar ya . Zeynep, Alevi kimliğini hiç saklamadan hemen hemen tüm akrabalarımı tanıdı ve hiçbir. Ayrıca boşanmalar sadece bu tür evliliklerde mi oluyor. Yada mutsuz bir evlilik yaşanır.


Temelinde uhrevi ve dünyevi kriterler beraber olan evliliklerde denklik esas olacağı için ve kadın erkeğin yanında Allahın emanete. Alevi inancı ve Sünni inancı olmayanların izdivaçları hiç sorun olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar