Bulundukları yerde çevrelerine göre alçakta kalmış, genellikle alüvyonla örtülü, eğimi az, akarsuların derine . Deprem gibi tektonik olarak oluşmuştur. Eski göl tabanlarını kaplayan alüvyonlar bu ovaları oluşturur. Anadolu bölgesindeki ovalar şunlardır. Bilgiler iç anadolu bölgesindeki dağlar DAĞLARI: Sivrihisar, Sündiken, Hınzır, Kızıldağ ve Tecer Dağlar.
Doğu anadolu bölgesinin ovaları dağları nehirleri ve isimleri. Akarsular tarafiından taşınan alüvyonlar,eski göl tabanlarını kaplayarak ovalar meydana getirmişlerdir. Burada büyük ovalar , plato düzlükleri, Tuz Gölü, Akşehir ve Eber gölleri ile . Genel olarak düzlükler, ovalar ve platolardan oluşur. Ankara Ovası , Kayseri Ovası ve Eskişehir Ovası , bölgedeki diğer önemli ovalardır. Göl Gölet Baraj, Yayla Ova Vadi.
Karadeniz Bölgesi Ovalar: 1. Zaman hareketleri sırasında çökerek oluşan ovalar , 4. Dağı, ve Altıntaş Ovası doğusundaki Elmalı Dağları sınırlandırmaktadır. Küçük ovalar olan Eskişehir, Ankara, Kayseri ve Develi ovaları , platolar . Ovalar ile platoları nüfus yoğunluğuna göre karşılaştırınız? Bölgedeki kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen yatırım projelerini. Ereğli, Aksaray, Sakarya, Eskişehir, Ankara, Kayseri ve Develi Ovaları. Etiketler: iç anadolu bölgesi , iç anadolu bölgesinin özellikleri.
Bolu, Kastamonu, Tosya ve Merzifon yer. Antalya Ovası , bölgenin batı kesimindeki en önemli kıyı ovasıdır. Boğazlıyan , Sarıkaya ve Yerköy ilçelerindeki ova arazisi daha . Plato yüzeyini parçalayan vadi tabanlarında ve çukur yerlerde alüvyal ovalar. Tuz Gölü Çanağı, batıdaki Akşehir ve Yunak ovası arasında Cihanbeyli yaylası yer almaktadır.
Mevcut ovaların ve göllerin büyük bir kısmı tektonik çökme sonucu meydana gelmiştir. Akdeniz bölgesinde yüksek yaylaların yanı sıra geniş ovalara da . Ovalar : İç kesimlerde değişik nedenlerle ve çeşitli yükseltilerde meydana. Elâzığ, Bingöl, Muş ve Van Gölü çanakları ve bunlar içerisinde yer alan ovalar oluşturur. Marmara Bölgesinin ise kıyı ve akarsu çanak tabak ovalarının sona erdiği . Başkan Memduh Büyükkılıç: “Göstere, Mandal ve Çukuryavşan ovaları ile tarımın. Düzlükleri:Kıvrım dağları arasında çöküntü ovaları vardır.
Tokat Turhal arasında, yer alan ve Yeşilırmağın suladığı ova 20. Ovanın doğu ve güney bölümü alüvyonlu toprakla batı ve kuzey batı bölümü kolüvyal toprakla kaplıdır. Tabaka uzanışı yatay duruşlu olan tortulların akarsular tarafından derin bir şekilde yarılması ile oluşan platolardır. Türkiyenin dağları, ovaları ,platoları. Bunlardan Gediz ovası Manisa ilinin Ege Bölümünü boydan boya yarmakta, Akhisar ve.
Ovalar , akarsuların taşınmasıyla alüvyonların göl tabanlarına birikmesi sonucunda göl tabanlarını kaplayan doğal yapılar olmaktadır. Sarısu, Porsuk ve Yukarı Sakarya ovaları ilin en önemli ovalarıdır. Ovasını (Gedik Ovası ) çevreleyen kısımlarda çok sayıda fay hattı tespit edilmiştir. Yenice, Tarsus Mersin, Erdemli ve Silifke Ovaları olarak adlandırılmaktadır. Konya Ovası ve bunun devamı niteliğindeki Ereğli ve Cihanbeyli . Oluşumlarına Göre Ovalar :Karstik Ovalar ,Eski Göl Yeri Ovaları ,Lav Ovaları.
Ezine Ovası , Bayramiç Ovası , Kumkale Ovası , Biga ve Karabiga Ovaları ,. Proje alanı Fırat-Dicle Havzası ile yukarı Mezopotamya ovalarında yer alan ili. Erzincan ilinde ovalar , doğu-batı ve kuzey-güney doğrultusunda uzanan dağ sıraları . Yağışların azlığı tarımda verim düşüklüğüne, verim düşüklüğü ise ovaların az . Sandıklı, Şuhut, Dinar ovaları , Acıgöl çukurunda ilin en güney kesimini oluştururlar. Silifke deltasından başlar, Mersin ovası , Çukurova ve Dörtyol ovasını içine alır,.
Amik Ovası J evresinin son döneminin karşıtı olan İTÇ IV (bazı yerlerde İTÇ IIIb). Ovalar ve Platolar Bölgede dağlardan sonra en fazla alan kaplayan yerşekli platolardır. Yıldızeli (Bedehdun) Ovası , Yıldızeli Çayı vadisinin genişleyen tabanında ve .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.