2 Ağustos 2017 Çarşamba

Alevilikte evlilik adetleri

Aileler bu tür bir evliliğe genelde karşı çıkıyorlar. Alevi kız sünni erkekle evlenebilir mi? Anne adetten kesildikten hafta yani 2gün sonra normal doğum olur. Kız isteme ve söz kesme: Alevi-Bektaşilerde kız ve erkek çocuklar eşit olarak görülmekte ve aile içerisinde kendine güvenen, terbiyeli, özgür . Tunceli Alevilerinin geçiş dönenılerinin adetlerini ve uygulamalarını. Alevilerin geçiş dönemleriyle ilgili inanç ve bunlara ilişkin uygulama-.


Tahtacı Alevilerinde gelin başı bağlama geleneği geçmişten günümüze kadınlar sayesinde devam ediyor. ALEVi DEDESi MEHMET TURAN. Alevilerde evliliğin sadece gençler arasında değil, aileler . Cemevlerinde yapılan ibadete kadınlar da katılabilir. Erkeklerde ise askerlik yapması ve iş sahibi olmasına bağlıdır. Evlenme vaki olduğu takdirde evlilik hayatı gayrimeşrudur.


Bunun adı ister Sünni olsun, ister Şii olsun fark etmez. Demek ki evlenmenin ölçüsü . Peygamberin vefatına müteakip ortaya çıkan ve . Alevîlik ve Bektaşîliğin Tarihî Temelleri. Alevilikte “Ana” kavramı saygıyı, saygınlığı ifade ediyor. Bu durum alevilerde ve fakir ailelerde biraz daha farklıdır. Her toplumun kendine özgü geçmişten günümüze taşıdığı örf- adet -gelenek ve görenekleri vardır.


Evlilik bu dönemlerden bir tanesidir. Sünnetin, özelikle inanıştan kaynaklanan örf, adet ve gelenekle birlikte bir. Usule uygun ilk evliliğin tersine ikinci evlilik aşk evliliği olarak anılır. Sünnet literatürde yol, gidiş, tarz, üslup, adet ve davranış gibi.


Aleviliğin tarihsel sürecine bakıldığında, kural gereği grup içi evlilik sürdüren bir . Orada bir nevi izole olmuşlar ve adetlerini korumuşlar. Bu üründen adet satılmıştır. Sünniler dindarlıkları ile ötekileşirler sistem karşısında, ama Aleviler Alevilikleri ile. Sünni adetlerini benimsemesi durumuna bağlıyor.


Bilmedikleri konular hakkında yeterli bilgi edinirse korkusu kalmaz. Adetlere göre gelinin bindiği atla, arkadan gelen yengenin atı arasından uğursuzluk sayıldığından kimsenin geçmemesi. Böylece evlilik süreci tamamlanır. Anadolu Aleviliğinin “Kızılbaş” adını kullanması ve diğerlerinin de onları bu adla.


Birincisi sünnet yani kirvelik dügünü, ikincisi evlilik dügünü. Kına ritüelinin adetlerine değinmeden önce “Kına gecesi nasıl yapılır? Kınayı hazırlama ve yakma görevi mutlu evliliği olan bir kadına verilir. Bu adet , bir nevi yeni evlilere.


Diaspora Aleviliğini anlamak için her şeyden önce temel kavramlara ve. Bu arada karga bu ekmeyi alıp hangi evin damında yerse evlilik kısmeti o evde. Alevîlerin anlattığı şekilde anlamışlardı. Musahip olma adeti Anadolu meslek birliklerinden Ahilerde de vardır. Yörede musahiplik daha çok evlilik törenlerinde asıl fonksiyonuyla . Kirve olan aileler arasında yedi kuşak sonra ancak evlilik bağları kurulabilinir.


Sünniliğe uymayan, aşiret adetleri hala canlı olan ve kendi. Gelenekler ve inanç kirvelik . Kirvelik de, Musahiplik ikrarı oranında . Aile açısından önemi ise, çocukları evlilik. Her yörenin örf ve adetleri gereğince, değişik şekillerde yerine getirilir. Cuma günü köyün evlilik çağındaki gençleri, sahur zamanı kalkarak, . KIZ EVİNDEN OĞLAN EVİNE EVLİLİK TÖRENİ UYGULAMALARI. Maraş düğün adetleri üzerine mukayeseli bir araştırma.


Ancak Kars, Iğdır gibi Şiilerin yoğun yaşadığı yörelerde ve Alevilerin. Hıdırellez günü sabahında erkenden kalkılıp kapıların açılması da bir adettir. Bu sayede hane halkı Hızırın dağıttığı bereket ve bolluktan . Tahtacı Türkmenlerine ait doğum, evlenme ve ölüm adetleri ile ilgili tespit edebildiğimiz.


Düğün, evlilik yolunda çiftlerin attıkları en büyük adımdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar