12 Şubat 2018 Pazartesi

Ankaranın coğrafi özellikleri ile ilgili efsaneler

Mogan gölünün, basit bir oluşum efsanesi var. Kütahya kalesi ile ilgili olsun Kütahya ve ilçesi ile ilgili olsun. Yıllarca dönmez unutulur oralarda. Padişahın sağ kolu olur ve Alaybeyi Ünvanını.


Dağı da Bulunan adına Gelin Kayası denilen bir kayayla ilgili efsane …. Yaşadığımız Yerin Coğrafi Özelliklerini İçeren Efsane Öykü Vb . Aydın ili ile ilgili derlemeleri yapılan on dört adet efsaneye ulaşılmış ve. Bir zamanlar Uşak civarında yaşayan varlıklı bir . Adıyaman, kendine özgü coğrafi yapısı ve doğal güzellikleriyle insanoğlunu hayran bırakacak özellikler taşıyor. Alabanda kralının çok güzel bir kızı vardır. Her şehrin kendi efsanesi var. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Resmi İnternet Sitesi.


Legends are narratives described about persons, places and events, having plausibility. Efsaneler diğer anlatılarla karşılaştırıldıklarında metin olarak bu özellikleri. Olağanüstü Varlık ve Olaylarla İlgili Efsaneler.


Sözlü kültürün temelini oluşturan efsaneler , unutulmaz olaylar. Bu tarihi ve coğrafi gerçekler ışığında yaşanmış olayların dönüm. SIRTINDAKİ ÇOCUK” efsanesi , önemini ve özelliğini koruyarak, halk. Ahmet Bedevi, Manisa Tarzanımız ile ilgili birçok efsane var.


Efsanede anlatılan olayın geçtiği yerin coğrafi özellikleriyle ilgili. Yaşadığınız yerin coğrafi özellikleri hakkında bilgi veren hikâye, efsane , şiir,. Efsanenin olayı, coğrafi alan boyutları içinde belli odaklara bağlıdır.


Sanayi, özellikle tekstil, gıda ve inşaat sektörlerinde yoğunlaşmıştır. EFSANE KAVRAMI ve ÖZELLIKLERI. Belli bir yere dair bir anlatıya coğrafi özellikler , isim benzerliği, olay benzerliği ve. Ansiklopedik Halk Edebiyatı Terimleri Sözlüğü.


Anadolu Efsanesi adlı eserin, eserden alıntılar ve yazarı Yaşar. Adıyaman mahalli kültürü halk edebiyatı anlatıları açısından oldukça zengindir. Adıyaman adının nereden geldiğine ilişkin efsaneler anlatılmaktadır. Tarih- Coğrafya Fakültesi Halkbilim Bölümü Araştırma Görev- lisi Pınar.


NEGÖLÜN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ. Saim Sakaoğlu efsaneyi masaldan ayıran özellikleri şöyle. Efsane ile ilgili bu özet bilgiden sonra, biraz da menkıbe üzerinde duralım.


Tez konusu gereği efsane derlenen çalışma sahasının tarihî ve coğrafi yapısı. Miği ön plâna çıkmaktadır. Yozgat efsanelerine geçmeden önce, efsane kavramının tarifi, özellikleri ve Yozgat. Eserde ayrıca efsanelerle ilgili teorik bilgiler de veril-. Helimoğlu Yavuz, Diyarbakır Efsaneleri Üzerine Bir Araştırma, l. Omurgalı Ve Omurgasız Hayvanlar Nelerdir Özellikleri HAYVANLAR içinde.


Bu renklerden yola çıkarak yaşadığınız yerin coğrafi özellikleri. Türklerinin ateşle ilgili , inanç, tören ve efsaneleri ele alınmıştır. Türk boylarında temelde ortak . Efsaneler , insanların inandıkları, yakıştırdıkları ya da duyduklarını anlatmasıyla birlikte.


Araştırmalarımız sonucu Bingöl ile ilgili bulduğumuz bu efsaneyi sizlerle. Kesikbaş efsanesi de yaygın olarak Orta Doğu, Anadolu ve. Bir sebeple bağlanma ihtiyacının tezahürüdür: Efsanenin özellikle coğrafya ile.


Efsane ve Motifleri Üzerine, Akçağ Yayınları, Ankara. Masal, efsaneler ve diğer halk anlatıları, geçmişten günümüze bireysel ve toplumsal. Uluslar ortak coğrafya ve tarihi, ortak bir dili kullanarak sevinçlerini, üzüntülerini, yaşamdan beklentilerini, yaşamla ilgili bütün çıkmazlarını halk anlatılarında.


Hans ve Gretel masalı, böyle bir karşılaştırma bakımından gayet . Bu özellik ayrıca kültürün sürekliliği bağlamında da değerlendirilmelidir. Velilerle İlgili Efsaneler ” başlığı altında ele. Halil Bey Kütüphanesi, Ankara. Balıkesir Efsanesi ( Efsaneler ). Fakat ilçenin ikliminde az da olsa Akdeniz iklim özelliklerinin etkisi vardır.


Kısıtlı kaynaklar, destanda tanımlanan mekânlar, coğrafi alanlar, kültürel faktörler. Faruk Sümer tarafından kaleme alınan Köroğlu, Kiziroğlu Mustafa ve Demircioğlu ile ilgili vesikalar .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar